Jethro Borsje

personal website

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

2014-09-27 - Wandelen @ Bieslandse Bos

Op zaterdag 27 september ben ik samen met Merel gaan wandelen in het Bieslandse bos nabij Delft. We hebben er een klein rondje gemaakt van ongeveer 4 kilometer. Onderweg hebben we een aantal leuke watervogels gezien. Het is alweer even geleden, maar deze blogpost was er tussendoor geschoten. In het kader van de volledigheid toch even deze post met een GPS log van de wandeling.

Last Updated on Friday, 20 March 2015 20:27
 

Schaatsen in Zweden

User Rating: / 2
PoorBest 

Eind januari was het dan eindelijk zo ver, de reis naar Zweden is begonnen! Op de laatste donderdagavond van de maand vertrokken we vanaf Schiphol naar Stockholm. De reis begon met vertraging vanwege sneeuwval op de luchthaven in Amsterdam. De vleugels moesten 'de-iced' worden waarna we uiteindelijk zo'n drie kwartier later dan gepland vertrokken. De vlucht zelf verliep voorspoedig en 2 uur later kwamen we Arlanda Airport in Stockholm. Na even zoeken op de luchthaven vonden we met een groep andere Nederlanders de bus die we moesten hebben naar ons hotel. Eenmaal daar aangekomen leverden we onze thermosflessen in zodat we de volgende morgen iets warms mee konden nemen voor tijdens de lunch, daarna doken we snel onder de wol in afwachting van wat het weekend ons zou brengen.

De eerste schaatsdag van het weekend begon met een goed ontbijt. Daarna was er de nodige verwarring over wie in welke van de twee bussen moest plaatsnemen en over waar de rugtassen en schaatsen van onze groep waren gebleven. Na ongeveer een uur was alles opgelost en waren de schaatsen gepast, de bus vertrok van het hotel en de reis was eindelijk begonnen. Inmiddels hadden we te horen gekregen dat we gingen schaatsen op een geveegde baan nabij Stockholm. Vanwege veel sneeuwval en een hoge temperatuur (een graad of twee) was het alleen mogelijk om op een geveegde baan te schaatsen.
Eenmaal bij het meer aangekomen werden de schaatsen aan gedaan en ging de rugtas mee, het echte schaatsen was begonnen! Het was in het begin even wennen om te schaatsen met een rugzak van een kilo of 12 a 13, maar na een halfuurtje merkte ik het niet meer. Ik voelde me fysiek goed en kon goed met de voorste schaatsers mee komen. Voor ik het wist hadden we bijna het hele rondje geschaatst en was het tijd om te pauzeren. We aten onze lunch naast het meer bij een mooi kampvuur. Ik was erg opgewarmd tijdens het schaatsen, maar na een tijdje stilzitten werd het toch weer snel frisser. Na een pauze van ongeveer 40 minuten zijn we weer het ijs op gegaan. Inmiddels was de groep opgedeeld in drie kleinere groepen, ik zat bij de snelste groep en kon goed bijblijven. Uiteindelijke hebben we het hele rondje nogmaals geschaatste. Er waren mooie stukken tussen waarbij we langs bossen en rotsen schaatsten, erg anders dan in Nederland dus. Uiteindelijk hebben we een kleine 40 kilometer geschaatst:

Op de tweede dag van ons weekend vertrokken we richting het noorden. Na een lange drie en half uur rijden kwamen we aan bij het Orsa meer nabij het plaatsje Mora. Hier was een geveegde baan waarop we konden schaatsen. Het waaide flink vanuit het noorden waardoor we het eerste stuk wind mee hadden. Eenmaal aangekomen aan de andere kant van het meer was de bus daar inmiddels ook gearriveerd. Een gedeelte van de groep haakte hier af, omdat ze het niet zagen zitten om tegen de wind in te boksen. Samen met een gids en twee anderen ben ik omgekeerd en weer terug tegen de wind in gaan schaatsen. Halverwege moest ik afhaken, omdat de veter van m'n schaats los zat. Hierdoor moest ik een heel stuk alleen tegen de wind in schaatsen, het was heerlijk om op m'n eigen tempo helemaal alleen op dit mooie meer tegen de wind te vechten. Vlak voor het originele startpunt ben ik omgekeerd en ben terug geschaatst naar de bus. Toen ik daar aankwam was het inmiddels tijd om te stoppen. Het was jammer dat we deze dag zo ver moesten rijden om vervolgens wederom op een geveegde baan te moeten schaatsen, helaas hebben we het weer nou eenmaal niet onder controle. Uiteindelijk heb ik op deze tweede dag ruim 32 kilometer geschaatst.

Op de laatste dag van ons weekend zijn we gaan schaatsen nabij Lovstahagen. Inmiddels was het zo warm geworden dat er een behoorlijke laag water op het ijs stond. Na een paar kilometer schaatsen waren m'n sokken volledig doorweekt en begonnen m'n voeten wat koud te worden. Uiteindelijk heb ik 18,4 kilometer geschaatst waarna we zijn gaan lunchen. Na de lunch was er de mogelijkheid om door het zwaar besneeuwde bos te langlaufen, dit was een erg leuke ervaring omdat de hoeveelheid sneeuw niet te vergelijken is met wat we zuidelijker in Europa doorgaans meemaken.

Al met al kijk ik terug op een geslaagd weekend waarin we helaas minder hebben geschaatst dan verwacht. Desalniettemin heb ik enorm genoten van het Zweedse landschap, de buitenlucht en het gezelschap. Hierbij wat foto's van dit weekend:

Last Updated on Monday, 16 March 2015 21:48
 

2014-01-24 - Schaatsen @ Rotterdam

Op zaterdag de 24e zijn we voor de laatste keer voor onze reis naar Zweden gaan schaatsen in Rotterdam. Dit keer heb ik het kort gehouden en ben ik gestopt na 50 rondjes (20 kilometer). Lichamelijk voelt alles goed dus op naar Zweden!

Last Updated on Saturday, 07 February 2015 13:58
 

Schaatsen afgelopen twee weken

De afgelopen twee weekendend heb ik weer lekker geschaatst. Ik merk dat het soepel gaat en dat ik eigenlijk nergens last van heb. Het is wel zo dat ik aanmerkelijk korter ga dan voorgaande jaren, maar het gaat erom dat de routine er weer in zit voor de aanstaande reis naar Zweden. Twee weken geleden heb ik 58 rondjes (23,2 kilometer) gereden. Afgelopen zaterdag waren dat er 63 (25,2 kilometer).

 

2014-10-18 & 19 - Wandelen @ Ootmarsum

In oktober zijn we een weekend weg geweest naar Ootmarsum, in de omgeving van Enschede. Het landschap in de omgeving is daar 'klein agrarisch' wat betekent dat er kleine akkers worden afgewisseld met stroken bos, heide of andere natuur. Dit maakt het tot een zeer afwisselende omgeving om doorheen te wandelen en dat hebben we dan ook drie keer gedaan. In de omgeving van ons huisje zat een geocache route van 11 caches die we allemaal hebben gevonden. Deze route leidde ons langs een aantal interessante plekken in de nabije omgeving. De caches zelf waren op afwisselende wijze verstopt waardoor we af en toe goed moesten zoeken en creatief moesten zijn.

Toen we aankwamen hebben we aan het einde van de dag een korte wandeling van ongeveer 2,5 kilometer gemaakt. Het weer was niet echt goed, maar we wilden toch even lekker buiten zijn. Tijdens deze korte ronde vonden we twee geocaches. De tweede dag zijn we er een stuk langer op uit getrokken, het werd een rondje van 10,5 kilometer waarbij we vier geocaches hebben gevonden. Later op de dag hebben we de fietsen nog even gepakt om een rondje van ongeveer 10 kilometer te fietsen, tijdens dat rondje vonden we vier geocaches. Hiervan kregen we er eentje niet open, omdat we daar wat gereedschap voor nodig hadden. Op de laatste dag van ons weekendje weg hebben we nog een wandeling van 7,9 kilometer gemaakt waarbij we twee caches vonden. Eén hiervan was degene die we de voorgaande dag niet open konden krijgen, met het juiste gereedschap was het geen probleem.

Vanwege een crash van Garmin's software MapSource zijn we helaas de GPS track logs kwijt geraakt. Tot slot nog wat foto's van dit weekendje in de buitenlucht.

Last Updated on Friday, 26 December 2014 09:50
 


Page 2 of 8

JoomlaGATor!

Latest Comments


Recently played

Who's Online

We have 6 guests online