Jethro Borsje

personal website

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

2014-09-27 - Wandelen @ Bieslandse Bos

Op zaterdag 27 september ben ik samen met Merel gaan wandelen in het Bieslandse bos nabij Delft. We hebben er een klein rondje gemaakt van ongeveer 4 kilometer. Onderweg hebben we een aantal leuke watervogels gezien. Het is alweer even geleden, maar deze blogpost was er tussendoor geschoten. In het kader van de volledigheid toch even deze post met een GPS log van de wandeling.

Last Updated on Friday, 20 March 2015 20:27
 

Schaatsen in Zweden

User Rating: / 2
PoorBest 

Eind januari was het dan eindelijk zo ver, de reis naar Zweden is begonnen! Op de laatste donderdagavond van de maand vertrokken we vanaf Schiphol naar Stockholm. De reis begon met vertraging vanwege sneeuwval op de luchthaven in Amsterdam. De vleugels moesten 'de-iced' worden waarna we uiteindelijk zo'n drie kwartier later dan gepland vertrokken. De vlucht zelf verliep voorspoedig en 2 uur later kwamen we Arlanda Airport in Stockholm. Na even zoeken op de luchthaven vonden we met een groep andere Nederlanders de bus die we moesten hebben naar ons hotel. Eenmaal daar aangekomen leverden we onze thermosflessen in zodat we de volgende morgen iets warms mee konden nemen voor tijdens de lunch, daarna doken we snel onder de wol in afwachting van wat het weekend ons zou brengen.

De eerste schaatsdag van het weekend begon met een goed ontbijt. Daarna was er de nodige verwarring over wie in welke van de twee bussen moest plaatsnemen en over waar de rugtassen en schaatsen van onze groep waren gebleven. Na ongeveer een uur was alles opgelost en waren de schaatsen gepast, de bus vertrok van het hotel en de reis was eindelijk begonnen. Inmiddels hadden we te horen gekregen dat we gingen schaatsen op een geveegde baan nabij Stockholm. Vanwege veel sneeuwval en een hoge temperatuur (een graad of twee) was het alleen mogelijk om op een geveegde baan te schaatsen.
Eenmaal bij het meer aangekomen werden de schaatsen aan gedaan en ging de rugtas mee, het echte schaatsen was begonnen! Het was in het begin even wennen om te schaatsen met een rugzak van een kilo of 12 a 13, maar na een halfuurtje merkte ik het niet meer. Ik voelde me fysiek goed en kon goed met de voorste schaatsers mee komen. Voor ik het wist hadden we bijna het hele rondje geschaatst en was het tijd om te pauzeren. We aten onze lunch naast het meer bij een mooi kampvuur. Ik was erg opgewarmd tijdens het schaatsen, maar na een tijdje stilzitten werd het toch weer snel frisser. Na een pauze van ongeveer 40 minuten zijn we weer het ijs op gegaan. Inmiddels was de groep opgedeeld in drie kleinere groepen, ik zat bij de snelste groep en kon goed bijblijven. Uiteindelijke hebben we het hele rondje nogmaals geschaatste. Er waren mooie stukken tussen waarbij we langs bossen en rotsen schaatsten, erg anders dan in Nederland dus. Uiteindelijk hebben we een kleine 40 kilometer geschaatst:

Op de tweede dag van ons weekend vertrokken we richting het noorden. Na een lange drie en half uur rijden kwamen we aan bij het Orsa meer nabij het plaatsje Mora. Hier was een geveegde baan waarop we konden schaatsen. Het waaide flink vanuit het noorden waardoor we het eerste stuk wind mee hadden. Eenmaal aangekomen aan de andere kant van het meer was de bus daar inmiddels ook gearriveerd. Een gedeelte van de groep haakte hier af, omdat ze het niet zagen zitten om tegen de wind in te boksen. Samen met een gids en twee anderen ben ik omgekeerd en weer terug tegen de wind in gaan schaatsen. Halverwege moest ik afhaken, omdat de veter van m'n schaats los zat. Hierdoor moest ik een heel stuk alleen tegen de wind in schaatsen, het was heerlijk om op m'n eigen tempo helemaal alleen op dit mooie meer tegen de wind te vechten. Vlak voor het originele startpunt ben ik omgekeerd en ben terug geschaatst naar de bus. Toen ik daar aankwam was het inmiddels tijd om te stoppen. Het was jammer dat we deze dag zo ver moesten rijden om vervolgens wederom op een geveegde baan te moeten schaatsen, helaas hebben we het weer nou eenmaal niet onder controle. Uiteindelijk heb ik op deze tweede dag ruim 32 kilometer geschaatst.

Op de laatste dag van ons weekend zijn we gaan schaatsen nabij Lovstahagen. Inmiddels was het zo warm geworden dat er een behoorlijke laag water op het ijs stond. Na een paar kilometer schaatsen waren m'n sokken volledig doorweekt en begonnen m'n voeten wat koud te worden. Uiteindelijk heb ik 18,4 kilometer geschaatst waarna we zijn gaan lunchen. Na de lunch was er de mogelijkheid om door het zwaar besneeuwde bos te langlaufen, dit was een erg leuke ervaring omdat de hoeveelheid sneeuw niet te vergelijken is met wat we zuidelijker in Europa doorgaans meemaken.

Al met al kijk ik terug op een geslaagd weekend waarin we helaas minder hebben geschaatst dan verwacht. Desalniettemin heb ik enorm genoten van het Zweedse landschap, de buitenlucht en het gezelschap. Hierbij wat foto's van dit weekend:

Last Updated on Monday, 16 March 2015 21:48
 

2014-10-18 & 19 - Wandelen @ Ootmarsum

In oktober zijn we een weekend weg geweest naar Ootmarsum, in de omgeving van Enschede. Het landschap in de omgeving is daar 'klein agrarisch' wat betekent dat er kleine akkers worden afgewisseld met stroken bos, heide of andere natuur. Dit maakt het tot een zeer afwisselende omgeving om doorheen te wandelen en dat hebben we dan ook drie keer gedaan. In de omgeving van ons huisje zat een geocache route van 11 caches die we allemaal hebben gevonden. Deze route leidde ons langs een aantal interessante plekken in de nabije omgeving. De caches zelf waren op afwisselende wijze verstopt waardoor we af en toe goed moesten zoeken en creatief moesten zijn.

Toen we aankwamen hebben we aan het einde van de dag een korte wandeling van ongeveer 2,5 kilometer gemaakt. Het weer was niet echt goed, maar we wilden toch even lekker buiten zijn. Tijdens deze korte ronde vonden we twee geocaches. De tweede dag zijn we er een stuk langer op uit getrokken, het werd een rondje van 10,5 kilometer waarbij we vier geocaches hebben gevonden. Later op de dag hebben we de fietsen nog even gepakt om een rondje van ongeveer 10 kilometer te fietsen, tijdens dat rondje vonden we vier geocaches. Hiervan kregen we er eentje niet open, omdat we daar wat gereedschap voor nodig hadden. Op de laatste dag van ons weekendje weg hebben we nog een wandeling van 7,9 kilometer gemaakt waarbij we twee caches vonden. Eén hiervan was degene die we de voorgaande dag niet open konden krijgen, met het juiste gereedschap was het geen probleem.

Vanwege een crash van Garmin's software MapSource zijn we helaas de GPS track logs kwijt geraakt. Tot slot nog wat foto's van dit weekendje in de buitenlucht.

Last Updated on Friday, 26 December 2014 09:50
 

2014-09-21 - Hiking @ Nationaal Park de Veluwezoom #2

Onze tweede dag van het weekendje Veluwezoom leek regenachtig te beginnen (lees deel 1 hier). Na het ontbijt klaarde het echter alweer redelijk op dus we pakten snel onze spullen in en vertrokken voor de tweede keer dit weekend naar Nationaal Park Veluwezoom. Dit keer gingen we niet richting de Posbank, maar naar de Elsberg. Daar is een mooie observatiehut die uitkijk bied over de weidse heide. Van half september tot half oktober heb je hier goede kans op edelherten die zich verzamel voor de bronst. Alhoewel we er in de juiste tijd van het jaar waren was er geen hert te zien. We waren dan ook niet ontzettend vroeg in de morgen, dus het zou goed kunnen dat rond zonsopgang en zonsondergang de kansen hier nog een stuk beter zijn.

Na de stop bij de observatiehut zijn we verder gaan wandelen in de omgeving van de hut. Dit is een bosrijk gebied, vergeleken met de omgeving van de Posbank is het hier zo goed als plat. Na een flink stuk wandelen dor het bos kwamen we bij een tweede heide aan waar we een stuk overheen zijn gelopen. Inmiddels was het behoorlijk zonnig en lekker warm geworden, dus het was weer volop genieten. Ondertussen lag Merel weer heerlijk te slapen in de draagrugzak. We kwamen een klein groepje andere wandelaars tegen die het fantastisch vonden om Merel zo heerlijk te zien slapen in de buitenlucht.

Na de heide doorkruist te hebben zijn we op zoek gegaan naar een rustplaats in het bos. Open een mooi open plekje hebben we ons picnic kleed neergelegd en hebben we Merel gevoed. Daarna heeft Merel nog lekker rond gekropen, ze vond het prachtig om de van de bomen gevallen blaadjes van dichtbij te bekijken. Ook de dennennaalden waren reuze interessant.

Na de rustpauze hebben we dezelfde route door het bos terug gelopen naar de auto. Op dat moment hadden we 10,5 km gelopen, best wel weer lekker! Toen we daar aankwamen was het nog steeds lekker weer, dus besloten we op zoek te gaan naar een leuk terras om het weekendje af te sluiten. We konden in de directe omgeving niets vinden met een mooie ligging in het bos zijn dus uiteindelijk terug gegaan naar het paviljoen op de Posbank. Daar hebben we genoten van het mooie uitzicht en een lekkere lunch voordat we om ons gemakje terug reden naar huis. Tijdens de terugrit lag Merel heerlijk uitgeteld te slapen na zoveel buitenactiviteit.

Hieronder weer wat foto's en het GPS log:


Last Updated on Tuesday, 14 October 2014 09:25
 

2014-09-20 - Hiking @ Nationaal Park de Veluwezoom

Eind september zijn we een weekendje weg geweest richting de Veluwe, we hebben daar twee dagen mogen genieten van heerlijk weer en een prachtige omgeving. Op vrijdag de 19e vertrokken we 's avonds na het werk naar het plaatsje Dieren waar we een appartementje hadden gehuurd in Herberg de Luchte. Onderweg hebben we een hapje gegeten waarna we rond een uur of 20:30 aankwamen in het appartement. Na het inchecken zijn we eigenlijk vlot gaan slapen zodat we de volgende morgen vroeg lekker fit zouden zijn.

Op zaterdag 20 september hebben we vroeg ontbeten en zijn we direct op pad gegaan. We reden naar het bezoekerscentrum van Nationaal Park Veluwezoom waar we de auto parkeerden en ons voorbereiden op de wandeling. We besloten direct om de jassen niet mee te nemen, want ook al was het nog redelijk mistig en vochtig de warmte die later op de dag zou komen was al wel voelbaar. Na Merel in de rugdrager gezet te hebben gingen we op pad. Tijdens het eerste gedeelte van de wandeling hing er nog veel mist tussen de bomen wat het bos een prachtig aangezicht gaf. Na ongeveer drie kwartier viel Merel heerlijk in slaap terwijl we bezig waren met het zoeken (en vinden!) van een geocache. Na het loggen van de cache verlieten we het bos en kwamen we op de prachtige heuvelachtige heide van het Herikhuizerveld uit (beter bekend als de Posbank). Hier heb je het idee dat je even niet meer in Nederland bent, het landschap is heuvelachtig met afwisselend heide en af en toe was bos. De paden zijn niet te breed en er was vanwege het relatief vroege uur nog helemaal niemand. Heerlijk om zou met z'n drieën door de natuur te trekken zonder een mens tegen te komen. En dat zo dicht bij huis! Na een tijdje over de heide gedwaald te hebben kwamen we bij Paviljoen de Posbank aan, hier kun je met de auto komen en dus was het er meteen wat drukker.

Zonder stoppen trokken we door naar het noorden, de Onzalige Bossen in. Waarom dit eeuwenoude bos zo heet is niet meer helemaal met zekerheid te zeggen, maar het is hoe dan ook een fraai stukje bos om doorheen te lopen. Halverwege de route door het bos vonden we een plek waar we even konden uitrusten en de inmiddels wakker geworden Merel konden voeden. Na deze korte pauze maakte we de route door het bos af en kwamen we weer bij het paviljoen uit, dit keer namen we even de tijd om op het terras plaats te nemen om Merel haar boterham te geven. Na lekker wat gedronken te hebben (de frozen yoghurt is sterk aan te bevelen!) maakten we ons klaar voor het laatste gedeelte van de route. Deze leidde ons eerst een stuk langs het heuvelachtige heide gebied met onderweg een aantal mooie uitzichtpunten voordat we de heide weer op gingen om er dwars doorheen te trekken. Ondertussen genoot Merel volop van het buiten zijn en ze kletste er lekker op los. Het is heerlijk om te zien dat Merel het fijn vind om buiten te zijn en in de rug drager te zitten. Toen we weer in de buurt van het bezoekerscentrum kwamen lag Merel intussen weer lekker te slapen, dus besloten we om in de buurt van het bezoekerscentrum nog een extra loop door het bos en langs de schaapskooi te maken. Gedurende het laatste stukje van deze route begon de lucht erg te betrekken, het zag er naar uit dat het ontzettend zou gaan regenen. De eerste druppels begonnen al te vallen, maar gelukkig waren we net op tijd bij het bezoekerscentrum voordat de regen in alle hevigheid losbarstte. Uiteindelijk hebben we een kleine 16 kilometer afgelegd door een zeer wisselend landschap.

In het bezoekerscentrum kreeg Merel haar laatste voeding waarna we op ons gemak terug gingen naar ons appartement om ons voor te bereiden op het avond eten. Dit werd een lekker dinertje met z'n drieën in de herberg. Hierna vielen we alle drie moe maar voldaan in slaap, op naar de volgende wandeldag!

Hieronder wat foto's en het GPS log van deze wandeling:


Last Updated on Saturday, 11 October 2014 09:34
 


Page 2 of 3

JoomlaGATor!

Latest Comments


Recently played

Who's Online

We have 5 guests online